Czy kiedykolwiek natknąłeś się na starą partię chwastów i zastanawiałeś się, czy nadal dobrze jest palić? Przyjrzyjmy się dokładnie suchemu i/lub spleśniałemu chwastowi. Odpowiemy na wspólne pytanie, czy chwast może zniknąć, a także pokażemy, jak sprawdzić, czy można go jeszcze palić.
Jeśli nie narażasz swojej skrytki na ekstremalnie trudne warunki, możesz być całkiem pewien, że jesteś chwastem.
Chwasty mogą technicznie pleśnieć pod wpływem ekstremalnych poziomów wilgotności. Jednak chwast, który kupujesz w poradni (jeśli masz szczęście mieszkać na obszarze, gdzie sprzedaż została zalegalizowana), jest zazwyczaj profesjonalnie uprawiany i leczony, co oznacza, że będzie wystarczająco suchy, aby uniknąć tego problemu.
Nawet jeśli kupujesz marihuanę legalnie, tak długo jak używasz przyzwoitego, niezawodnego dealera, chwast, który dostajesz, powinien być wyleczony według podobnych standardów. Jednakże, nie jest to niesłychane dla ludzi, aby uzyskać ich ręce na nowe partie dotknięte pleśnią, więc upewnij się, że tylko kupić od dealera, który znasz lub zaufać.
Jeśli kupujesz ceglaną trawę, bądź bardzo ostrożny. Ten rodzaj marihuany jest zazwyczaj wyciskany, gdy jest lekko wilgotny i, jeśli nie jest odpowiednio wyleczony i przechowywany, może być spleśniały do czasu, gdy znajdziesz się na nim.
Jednakże, jeśli nie wystawiasz celowo chwastów na działanie ekstremalnych poziomów wilgotności, nie powinieneś się martwić, że to wybuchnie. Jeśli martwisz się, że chwast ulegnie zniszczeniu, sprawdź wskazówki dotyczące przechowywania konopi na końcu tego artykułu.
Tak, chwasty mogą stać się stare i stęchłe, gdy nie są prawidłowo przechowywane. Powietrze i bezpośrednie promieniowanie słoneczne sprawi, że chwasty będą naprawdę szybko suche i stęchłe, dlatego też zaleca się przechowywanie ich w pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu (więcej szczegółów poniżej). Z drugiej strony, ciepło ma znacznie bardziej skomplikowany wpływ na konopie indyjskie.
W miarę wzrostu marihuany powstaje substancja zwana kwasem kannabigerolowym (CBGA), która jest następnie syntetyzowana w jeden z trzech głównych kannabinoidów: CBDA, CBCA i THCA. W procesie zwanym dekarboksylacją (fantazyjne słowo na ogrzewanie) te kannabinoidy przekształcają się w CBD, CBC i oczywiście THC.
Pod wpływem ekstremalnych poziomów ciepła i światła przez dłuższy okres czasu, THC może w rzeczywistości przekształcić się w CBNA, które następnie przekształci się w CBN po uwędzeniu lub odparowaniu. CBN, lub cannabinol, jest kannabinoidem, który okazał się łagodzić ból, ograniczyć bezsenność, promować wzrost kości i, co najważniejsze, być bardzo silny środek uspokajający.
Według Steep Hill Labs, laboratorium badającego konopie indyjskie, 5mg CBN jest tak skuteczne jak 10mg diazepamu, łagodnego farmaceutycznego środka uspokajającego.[1] W przeciwieństwie do THC, CBN nie jest psychoaktywny, co oznacza, że nie spowoduje "haju", który w zależności od tego, dlaczego używasz marihuany, może być dobry lub zły.
Tak więc, wystawienie przechowalni na działanie ekstremalnych temperatur i światła przez dłuższy czas może pozostawić po sobie bardzo uspokajającą partię chwastów. Uważamy jednak, że jest bardzo mało prawdopodobne, aby ktokolwiek był w stanie wystawić swoje chwasty na takie warunki bez celowego manipulowania warunkami świetlnymi i cieplnymi w swoim domu.
W optymalnych warunkach chwast może być przechowywany przez lata. Nawet jeśli nie zwracasz uwagi na sposób przechowywania chwastów, istnieje szansa, że będą się one dobrze zachowywały przez co najmniej miesiąc. Jak widzieliśmy powyżej, tak długo, jak długo nie przechowuje się chwastów w bardzo wilgotnym miejscu w bezpośrednim świetle słonecznym, powinno być dobrze.
W zależności od tego, jak bardzo jesteś wybredny w kwestii palenia, jeśli wpadniesz na starą partię chwastów, może zechcesz sprawdzić, czy nadal warto palić (lub parzyć lub jeść). Oto kilka prostych wskazówek, jak sprawdzić, czy Twój chwast jest jeszcze dobry:
Terpeny są zazwyczaj pierwszymi związkami konopi, na które wpływa przechowywanie. Terpeny są bardzo kruche i jeśli zaczną znikać, wpłyną na profil aromatyczny Twojego chwastu. Aby sprawdzić, czy Twój chwast nadal zawiera przyzwoite stężenie terpenów, otwórz swój schowek i powąchaj go. Aromat, który otrzymasz, powinien być ostry i intensywny.
Jeśli kupiłeś odmianę z wyraźnymi nutami aromatycznymi (jak na przykład odmiana Cheese, Diesel lub cytrynowa), sprawdź, czy te aromaty są nadal wykrywalne.
Jeśli nie, niekoniecznie oznacza to, że nie powinieneś go palić, ale możesz poszukać alternatywnych metod przechowywania, które pomogą Ci zachować terpeny w Twoim ziele na dłużej.
Jeśli jednak zauważysz stęchłe, pleśniowe zapachy, możesz zachować ostrożność; są to wymowne oznaki pleśni.
Gdy poczujesz, że jesteś chwastem, wyjmij go z pojemnika i sprawdź wzrokowo. Możesz użyć szkła powiększającego, żeby przyjrzeć się pączkom i zobaczyć, czy są jeszcze "nadające się do palenia".
Stare, suche konopie stają się kruche i z reguły rozpadają się na drobny proszek przy minimalnym wysiłku. Jeśli zobaczysz nadmiar drobnego proszku na dnie pojemnika, w którym przechowujesz marihuanę, jest to całkiem przyzwoity znak, że jest ona zbyt sucha i trudno ją palić.
Patrząc na swoje zioło, jesteś w stanie wykryć również pleśń. Grzyby pleśniowe tworzą się na ogół jako drobny biały proszek, który pokrywa każdy zakamarek waszych pączków. Jeśli martwisz się o pleśń, użyj szkła powiększającego, aby przyjrzeć się bliżej swojemu chwastowi i poszukać masy pudrowej tworzącej się na wierzchu trychomów.
Jeśli z trudem odróżnimy trychomy od pleśni, możemy chcieć rozbić swoje samorodki.
Marihuana dostarcza różnych wskazówek dotykowych, które pomogą Ci zdecydować, czy nadal warto palić. Zdrowe pąki nie powinny być zbyt wilgotne i nie powinny się łatwo rozpadać. Jeśli Twoje topki są mokre lub wilgotne, możesz przechowywać je w zbyt wilgotnych warunkach. Z drugiej strony, suche topki będą, dobrze, suche w dotyku, kruche i łatwe do rozerwania.
Jeśli martwisz się o pleśń, której nie byłeś w stanie wykryć, wąchając lub oglądając swoje zioło, spróbuj rozbić niektóre pąki. Jeśli zauważysz, że biały proszek przedostał się do wnętrza twoich bryłek, wyrzuć je.
W końcu, jeśli czułeś, dotykałeś i patrzyłeś na swoje zioło i wszystko wydaje się w porządku, daj mu posmakować. Albo zapakuj trochę tego do fajki albo parownika i weź mały kawałek. Jeśli smakuje dobrze, możesz iść.
Komentarze (0)